Sistolik Kalp Yetmezliği
Sebep genellikle koroner arter hastalığıdır. Hastalarda periferik dokuların yetersiz perfüzyonu (yorgunluk, halsizlik) ve artmış intrakardiyak dolum basıncına (ortopne, paroksimal nokturnal dipsne, periferik ödem) bağlı olarak semptomlar ortaya çıkar. Hastalarda S3 galo, ince raller ve periferik ödem saptanır.
Tedavi
Tedavide semptomatik düzelme, tetikleyici faktörlerin uzaklaştırılması ve altta yatan kalp hastalığı kontrolü amaçlanmaktadır. Hastalarda tuz alımının kısıtlanması, NSAID lardan kaçınılması, pnömokok ve ınfluenza ile aşılanması gerekmektedir. Her hastaya ACE inhibitörleri, beta blokerler, ASA başlanır. Sıvı yüklenmesi olan hastalarda diüretik tedavi eklenir. Bu medikal tedavilere rağmen şikayetler olması durumunda ve kalp yetmezliği ile birlikte atrial fibrilasyon olan hastalara digoksin başlanır.
ACE inhibitörleri kalp yetmezliği olan hastalarda yaşamı uzattığı gözlenmiştir. Düşük doz başlanıp doz giderek arttırılır. ACE inhibitörleri hiperpotosemide, ileri böbrek yetmezliğinde, bilateral ren al arter stenozunda ve gebelikte kontrendikedir. ACE in-hibitörlerini tolere edemeyen hastalarda ARB kullanılır.
Beta blokerler düşük doz başlanıp, tolere edilmesi halinde iki haftada bir doz arttırılır. Kullanılan beta blokerler karvedilol (di-Iatrend), metoprolol (belockzok), nebivolol (vasoxen) ve biso-prololdür (concor).
Diüretik tedavi olarak furosemid, tiyazid ve spiranolakton kullanılır. Spiranolaktonun (aldaktone tab) mortaliteyi azalttığı gösterilmiştir. Diüretik tedaviye bağlı hipokalemi ve hipomagne-zemide aritmi riski artar. ACE inhibitörü ve spiranolakton kombinasyonunda hiperkalemiye dikkat edilmelidir.
Rp/
1. Coraspin 100 mg tab S: 1 X 1
2. Beloc zok 25 mg tab S: 2 x 1 (doz giderek arttırılır)
3. Delix 5 mg tab S: 1 X 1
4. Desal / Lasix tab S: 1 x 1 (kliniğe göre doz arttırılır)
5. Digoxin tab S: 1 x 1 (haftasonu yok)
6. Aldactone 25 mg S: 1 X 1
*** Bu tedavilere yanıt alınamayan hastalara, uzman konsültasyonu önerilir.