Anafilaksi
Hasta hemen uzandırılır, ayakları havaya kaldırılır. Hayat kurtarıcı ilaç adrenalindir. Hemen yapılmalıdır. Allerjiyi azaltmak için antihistaminik de hemen yapılır. Ve geç reaksiyonların oluşmasını engellemek için de steroid yapılır.
Erişkin:
1.) 1 amp adrenalin (SC) 0,5 mg
2.) 1 amp avil (IM)
3.) 1 am dekort (IV)
4.) 1000 cc SF 1 saatte gidecek, TA>100 mmHg olmalı (sistolik)
5.) Oksijen
6.) Hasta düzeldikten sonra 5 gün daha oral avil kullanacak avil tb 1×1 (5 gün)
Çocuk:
1.) ½ amp adrenalin (SC) 0,25 mg
2.) ½ amp avil (IM) 0,25 mg/kg
3.) ½ amp dekort (IV) 5 mg/kg
4.) 500 cc SF 1 saatte gidecek, TA> 50 mmHg olmalı (sistolik)
5.) Oksijen
6.) Hasta düzeldikten sonra 5 gün daha oral avil kullanacak avil şurup 1 mg/kg ( yemekten sonra) (5 gün)
Adrenalin dozu hasta düzelmezse 15 dk’da bir tekrarlanabilir. Gerekli şartlarda CPR yapılmalıdır. Eğer sadece çok hafif bulgular varsa yani hastada allerji belirtilerinden kaşıntı vb varsa adrenaline hemen gerek yoktur, sadece avil dekort yapılır. hasta gözlenir, belirtiler ilerler ve hastanın genel durumu biraz daha kötüleşirse adrenalin yapılır.
(Not: Her türlü yiyeceğe ve ilaca karşı anafilaksi gelişebilir. En ufak bir ağrı kesiciye, kas gevşeticiye, hatta anafilaksiyi engellemek için yapılan ilaçlara karşı da gelişebilir. Bu nedenle en azından tüm enjeksiyonlar gözümüzün önünde yapılmalı ve hastalar acil servisten en az yarım saat önce gönderilmelidir. Bu sırada da boğazında kaşıntı, vücudunda kaşıntı ve kabarmalar, dudaklarda şişlik, nefes almada güçlük olursa hemen anafilaksi tedavisine başlanmalıdır