Tonsillit ve Tonsillofarenjit

1 yaş altında nadirdir. Özellikle 4 – 7 yaşın hastalığıdır. En sık etken virüslerdir. Bakterilerden en sık etken A grubu beta hemolitik streptokoklar görülür. Etken virüs ıse subfebril ateş, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı ve halsizlik tipiktir.
Streptokokal farenjitte ıse ani ateş kusma, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, 40°C ye varan ateğ, tonsillerde hiperemi ve eksüdasyon görülür. Servikal lenf adenit sıktır. Peritonsiller abse, pyelonefrit, menenjit ve ARA gibi komplikasyonlar geliğebilir.

Ayırıcı Tanı
■ Diğer ÜSYE sebepleri

Tedavi
Eğer hastada viral enfeksiyon düğünülüyorsa akut nazofaren-jit gibi tedavi edilmelidir. Spesifik tedavisi yoktur. Bakteriyel etkenlerde ıse ılk seçenek penisilin tedavisidir. Ek olarak semp-tomatik tedavi verilmelidir.

Tonsillitte im tedavi vermeye gerek yoktur. Oral tedavi verilir.

Rp/
30-40 kg çocuk için
1. Pen – Os 750 srp 3×1 ölçek (7 gün)
2. Minoset 250 mg tab 4×1 ölçek

Tonsillofarenjit (H. Influenza, M. Catarhalis’e bağlı)
Nadir tonsillofarenjit etkenidirler. Tedavi olarak amoksisilin -klavülonik asit (30-50 mg/kg/gün) veya sefuroksim aksetil (30 mg/kg/gün) tercih edilebilir.

Rp/
20 kg çocuk için
1.Klamoks 400 mg süsp 2×1 ölçek (7 veya 10 gün)
2.Tylol 6 plus srp 4×1 ölçek
veya

Rp/

1. Zinnat 125/100 ml süsp 2×2 ölçek (7 veya 10 gün)
2. Tylol 6 plus srp 4×1 ölçek
*** Günümüzde tonsillofarenjit tedavisinde çok çeğitli ve etk­ili antibiyotikler tedavi seçenekleri arasında yer alsada ılk terci­himiz daima penisilinler olmalıdır.

Tonsillofarenj

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


CAPTCHA Image
Reload Image
Acil Reçete Google Play'de

Sitemizin mobil uygulaması Google Play'de yayımlanmıştır. Dilediğiniz vakit uygulamamızı indirebilir ve hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

•[ Acil Reçete ]•