Buşon
Buşonlar dış kulak yolunu tıkayan serümen birikimlerinden veya dış yolu epiteli döküntülerinden oluşur. Su ile temas eden buşon lar şişerek dış kulak yolunu tıkadıklarından ıletim tipi ışitme kaybına sebep olurlar. Bundan dolayı, denize girme ve sık banyo yapılan yaz aylarında ışitme kaybı nedeniyle buşon olgularının başvuruları daha çok olmaktadır. Otoskopide lümeni tıkayan buşon un izlenmesiyle tanı konmaktadır.
Ayırıcı Tanı
■ Dış kulak yolundaki yabancı cisimler
■ Dış kul ay yolu tümörü
Tedavi
Buşonun çıkarılmasıyla gerçekleşir. Sert buşon lar yumuşatılarak çıkartılır. Yumuşatıcı solüsyonlar 2-3 gün damlatıldıktan sonra per-forasyonu bulunmayan vakalarda 37°C lik steril su veya çeşme suyuyla lavaj yapılır. Zar perforasyonu olan olgularda buşon lar küret veya aspirasyonla çıkartılmaktadır.
Yumuşatma:
Rp/
1. Glycerin 10 cc S: 3 x 10 damla (3 gün) kulağa damlatılarak
veya
2. Eau distile 10 cc S: 3 x 10 damla (3 gün) kulağa damlatılarak
BUŞON:
1.) Glyserin damla 4×3 (5 gün) sonra kulak yıkatılacak.
Aslında kulak yıkatmak iyi bir şey değil fakat ilçe şartlarında mecbur kalındığında yapılabilir. Doğrusu hastayı gliserin damla kullanımından sonra bir kulak burun boğaz uzmanına yönlendirmektir.
kulak yıkamak kötü birşey değil,hatta kronik vakalarda hastaya yeniden doğmuş gibi hissettirir. Ancak yıkama suyuna bir litreye iki kapak batikon koymayı unutmayın ve yıkama suyu ne sıcak ne soğuk olsun, vertigoyu tetiklemesin
Doktor Bey katkınız için herkes adına teşekkür ederim