Alerjik Rinit
Hapşurma, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı ve burun akıntısı ile karakterizedir. Çoğu kez bu belirtilere fotofobi ve göz yaşar-masıda eklenmektedir. Allerjik rinitin oluşması için kişide herhangi bir allerjene karşı duyarlılık olması ve bu allerjenle karşılaıması gerekmektedir. Anterior rinoskopide bol seröz akıntı ve konka hipertrofisi ile birlikte mukoza soluklu ızlenmektedir. Ayrıca hastalarda göz altında pigmentasyon ve alt göz kapağındaki çizgiler tanı ıçin yardımcıdır.
Ayırıcı Tanı
■ Vazomotor Rinit
■ Atrofık Rinit
■ Enfekte Rinit
Tedavi
En etkili tedavi allerjenden uzak durmaktır. Allerjenden korunmanın mümkün olmadığı durumlarda ve semptomların belirgin olduğu durumlarda semptomatik tedavi olarak antihistaminik ve kontrendikasyon bulunmayan vakalarda kortizol uygulanmaktadır. Antihistaminik olarak ıkinci kuşak antihistaminikler sedasyon yapmamaları nedeniyle daha sık tercih edilmektedir. Eğer hastalar farmakoterapiden yarar görmezlerse immünoterapi düşünülür.
Rp/
1. Flixonase / ınflacort / Nasocort / Nasonex sprey / S: 1 x 2, hen iki burun deliğine
2. Aerius / Fexadyne / Xyzal / Zyrtec S: 1 X 1
*** ıkinci kuşak antihistaminikler Q-T aralığını uzatarak aritmi yapabilirler…
ALLERJİK RİNİT:
Gözlerde sulanma, burunda seröz akıntı, hapşırık olabilir. Genelde bahar aylarında olur. Bahar ayları dılında da olabilir.
Yetişkin :
Rp/
1.) Zyrtec tb 1×1
2.) Nasonex sprey 1×2 puf (semptomlar geçince 1×1 puf) çok uzun süre kullanılamamalı.
3.) göz yaşarması varsa Patanol % 0,1 oft sol 2×1 damla
Çocuk :
Rp/
1.) Ritin 5 mg şurup 1×1 (aç)
2.) Nasonex sprey 1×1 puf ( 2 yaş altında kullanılmaz ) çok uzun süre kullanılamamalı.
3.) göz yaşarması varsa Patanol % 0,1 oft sol 2×1 damla