Otomikoz
Dış kulak yolunun mantar hastalığıdır. Sıklıkla Aspergillus ve Candida türleri bu enfeksiyona neden olmaktadır.
Genellikle dış kulak yolunun tahriş edilmesi veya yüzme ya da nemli ortamlarda fazla zaman geçirenlerde sık görülür. Vücudunun diğer bölgesinde mantar enfeksiyonu olanlarda ve şeker hastalarında dirençli otomikoz görülebilir.
Klinik olarak kaşıntı, ağrı, şişlik ve akıntı olur. Bazen işitme kaybı saptanır.
Tanı otoskopide mantarlara uygun renkte spor birikintileri izlenir ve akıntı görülür. Tedaviye dirençli olgularda kulak kültürlü alınabilmektedir
Ayırıcı Tanı
■ Otitis eksterna
■ Dış kulak yolu egzaması
Tedavi
Hastalığın şiddetine göre tedavisi değişmektedir. Nemliliği azaltmak ve ortamı asit yapmak amacıyla dış kulak yoluna alkol borique solisyonu uygulanır. Erken dönemde dış kulak yolundaki birikmiş mantar sporları aspirasyonla temizlendikten sonra lokal etkili damlalar veya spreyler yeterli olmaktadır. İlerlemiş olgularda ise oral tedavi eklenebilmektedir.
Rp/
1. Exoderyl sprey 2×1 (10 gün)
Kulak zarı perforeyse:
Rp/
1. Castellani solüsyonu S:3×5 gtt
Kulak yolunun mantar hastalığı olan otomikoz tedavi edilmediğinde hastanın sağlığını olumsuz etkileyebilir. Doktorunuzun verdiği reçetede yer alan ilaçlar dışında ilaç kullanımı yapmamalısınız. Kulak mantarını önlemek için yüzme aktivitesi ve banyodan sonra kulaklarınızı kurutmayı ihmal etmeyin. Başkalarına ait kişisel eşyaları kullanmayın, kulak salgısını çok sık temizlemeyin ve vücudunuzda başka bir yerde mantar enfeksiyonu varsa bunun içinde ayrıca doktor başvurmayı unutmayın. Peki kulak mantarı için hangi bölüme gidilir? Bu soru hakkında aşağıdaki linkten bilgi alabilirsiniz.
https://doktordanhaberler.com/kbb-neye-bakar/